17 March, 2011

03.17.11 - Hungarian Tale Feast / A Magyar Mese Ünnepe (vol.1)

Date: 2011. march 19., saturday, 10h00
Address: Millenáris, Fogadó
Exposition on the 2nd floor: Illustrátor Pajtások (group expo with two of my pictures)

The Hungarian tale literature has always supplied plenty of treasures for its fans. After the folk tales great classics offered happiness – and probably lessons- to its readers and listeners. For a while attention was drawn away from tales by the changes in the political system, but from the year of 2000 tale tellers came out to light like they were hit by a magic wand.
The last ten years has spoiled us with the introduction of dozen of tale writers. Along with them the new generation of illustrators grew up as well.
It’s high time that the authors and illustrators get a chance to meet the children and the parents readers - who know their works very well - in an informal way.
The Millenaris Fogadó will turn into a huge children’s room with rags to crawl on, toys, cartoons, books and all kinds of magazines.
Children can play with the unique TaleBlanket - which is made of pictures drawn by more than 100 kindergarten in the country- has been mantled by the Think Healthy Foundation.
Children can join handicraft workshops and they can take part in the Tale Ball in costumes made by themselves.
And of course writers and illustrators will appear and will answer questions.


Hagyományteremtő, évente ismétlődő, egész napos vidám ünneplésre hívunk mindenkit, aki még hisz a mesék erejében.
A magyar meseirodalom mindig gazdagon ellátta kincseivel rajongóit. A népmesék után igazi klasszikusok léptek a mese útjára, hogy örömöt – és talán tanulságot – adjanak olvasóiknak, hallgatóiknak. Majd a rendszerváltás izgalma kissé elfordította a
figyelmet a mesékről, ám a „kétezres” évtől mintha varázsütésre bújtak volna elő a mesélők. Az elmúlt tíz esztendő tehetséges meseírók tucatjainak bemutatkozásával kényeztette el az olvasókat. Velük együtt nőtt fel az illusztrátorok kitűnő új generációja. Elérkezett az idő, hogy szerzők és rajzolók – egyetlen ünnepi napon – végre minden
felesleges külsőség nélkül találkozhassanak azokkal a gyermek és felnőtt olvasókkal, akik meséiket, rajzaikat jól ismerik – de személyüket talán kevésbé.
Hatalmas gyerekszobává változik a Millenáris Fogadó: csúszni-mászni való szőnyegekkel, játékokkal, rajzfilmekkel és mindenfelé mesekönyvekkel, meseújságokkal. „Vendégeink” lesznek a kecskeméti Katona József Könyvtár, továbbá a zuglói Cserepesház óriás-társasjátékai. Játszunk különleges varázsleplünkkel: a „Mesetakaróval”, amelyet több mint száz óvoda által készített képekből varrt össze a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány. Lesz kézműveskedés, amelynek során rajzolunk, festünk, ragasztunk: különböző technikákkal készítjük el a gyerekek által elképzelt saját kis mesekönyveket. Részt vehetsz a „Mese-bálon”, ahol olyan meseszereplővé válhatsz, amilyenné csak akarsz. Persze kell hozzá némi ügyesség, furfang, hogy az általunk kínált rongyokból, jelmezekből átváltozhass. Megtekinthetőek lesznek a Versfilmek, amely egy 29 részes, „mozgóképes kortárs gyermekvers antológia” az egyszervolt. hu szerkesztésében és a MOME animációs szakos hallgatói által elkészítetve. (http://mese.tv/versfilmek)
Ezenkívül több mint ötven meseíró és illusztrátor is megfordul nálunk, akikkel mindent meg lehet majd beszélni kedvenc meséinkről.
Lesz ezen kívül egész napos műsor, amelynek fellépői szintén „mesés” szereplők:
Fél tizenegytől Bartos Erika, Bogyó és Babóca írója, rajzolója mutatja be a színpadon kedves figuráit – a legkisebbek örömére.

Tizenkettőtől Berg Judit, a rendkívüli népszerűséget elért Rumini-sorozat írója Bujtor
Annával mutat be élőbábos előadást.

Fél kettőkor Lackfi János költő, meseíró, „reneszánsz” ember lép a közönség elé verseivel, amelyek előadásában a Sajtkukacz zenekar lesz majd társa.

Délután háromkor Bátky András, a Pipogya medve megteremtője folytatja a sort: mesét készít a jelentkező gyerekekkel a színpadon, amely történetben Takács Mari illusztrátor és Bognár Szilvi népdalénekes lesznek a segítségére.

A napot végül fél ötkor Bognár Szilvia és zenekara zárja a Csintekerintő című produkcióval: egy, a világzenét és a népzenét gyerekműsorrá varázsoló koncerttel.
A Mesenap délelőtt tíztől este hatig várja majd a meseszerető közönséget ezen a szombaton, de már most szeretnénk megsúgni minden rajongónak, hogy lesz jövőre is…
Everybody who still believes in the power of tales- is invited to this tradition-making, yearly all day happy feast.

No comments:

Post a Comment